IPC

Alles over isolatie van jouw woning

Uit onderzoek is gebleken dat 2 van de 3 woningen niet goed is geïsoleerd en daardoor hogere energiekosten heeft dan nodig is. Eigenlijk is dat zonde, zeker met de hoge energieprijzen van dit moment en daarnaast stoot je ook onnodig veel CO2 uit wat slecht is voor het milieu. Een goede isolatie heeft dus zowel voordelen voor jezelf als voordelen voor het milieu. Als je zelf niet eruit komt met de kosten dan is er vaak een subsidiepotje beschikbaar waarmee je de kosten kunt reduceren. 

Wat is het verschil tussen goede isolatie en slechte? 

Als je kijkt naar een goed geïsoleerde hoekwoning, dan verbruik je ongeveer 700m3 gas op jaarbasis voor de verwarming. Neem je dezelfde woning maar dan zonder goede isolatie dan ben je al snel 3000m3 gas per jaar kwijt. De kosten zijn dus bijna vier keer zo hoog. Afhankelijk van de prijs die je betaalt voor het gas dat je afneemt zit je al snel op extra kosten van 2300 euro per jaar. 

Kijk je naar een matig geïsoleerde hoekwoning dan nog kom je al snel op een verbruik van zo’n 1500m3 gas uit per jaar wat dus ook onnodige kosten met zich meebrengt a 800 euro op jaarbasis. 

Een warmer huis is ook beter voor het klimaat

Bij een slecht geïsoleerde woning verlies je warmte via verschillende muren, daken en zelfs de vloer. Als je met goed isolatiemateriaal je huis ‘inpakt’ voorkom je dus onnodig verlies en heb je het aangenamer warm binnen. Aan de andere kant heb je dus ook minder energie nodig. Bij de vraag naar minder energie ben je ook bewuster bezig met het klimaat en de opwarming van de aarde. Door hier rekening mee te houden kunnen nog vele generaties na ons genieten van deze mooie aardbol zonder dat er grote natuurrampen ontstaan door de opwarming van de aarde. 

Wat is de winst op langer termijn van isolatie? 

Het aanbrengen van isolatiemateriaal is een investering die soms wel duizenden euro’s kan kosten. Maar een investering is altijd een project op langer termijn en heb je vaak niet in één jaar terugverdiend. Als je gaat kijken naar wat je uit moet geven voor de isolatie en rekening houdt met de subsidie die je kan aanvragen, kun je aan de andere kant kijken naar de kosten die je nu hebt vanwege een slecht geïsoleerde woning. 

Er zijn vanuit de Rijksoverheid rekenmodellen om te berekenen wat je nodig hebt om je muren te isoleren en wat je opbrengsten zijn op langer termijn. Als je kijkt naar een goed geïsoleerd dak over 25 jaar berekend dan kun je daar alleen al 8% op besparen. Combineer je dat met bijvoorbeeld vloerisolatie dan komt daar 7% bij en voor verbetering van je glas kan dat oplopen tot nog een keer 6%. Al met al kan het dus best winstgevend zijn als je dat warmteverlies niet hebt over 25 jaar genomen. 

Het plaatsen van isolatie hoeft daarnaast niet altijd samen te gaan met een hele verbouwing of veel rommel. Laat je door een specialist informeren over de mogelijkheden bij jouw woning.