IPC

De verschillende methoden van betonproductie

De betonnen stijl is een nieuwe populaire trend. Er wordt dan ook niet altijd meer écht beton gebruikt om een betonnen stijl te creëren. Zo bestaat er bijvoorbeeld betonlook verf. Dit is verf dat lijkt op beton, maar niet uit beton bestaat. Daarnaast bestaat er ook beton cire. Dit is een betonstuc waar je uit veel verschillende beton cire kleuren kunt kiezen. Er wordt dus alles aangedaan om de perfecte betonnen look te krijgen in zowel woonhuizen als bezienswaardigheden. Maar hoe wordt écht beton eigenlijk geproduceerd? En zijn er specifieke richtlijnen waar bouwvakkers zich aan moeten houden tijdens het produceren?

Keuze tussen gieten en storten

Helemaal aan het begin van een bouwproject wordt het beton in een bekisting gegoten of gestort. Dit kan natuurlijk niet zomaar een bekisting zijn, want beton is super zwaar en heeft daardoor ook een enorme kracht. Er zijn daarom verschillende bekistingen ontwikkeld om het beton zo gemakkelijk mogelijk te storten of te gieten. Daarna moeten de bouwvakkers het beton dat net gestort of gegoten is, vlak maken. Een hulpmiddel dat hier veel voor wordt gebruikt is een trilplaat. Deze trilplaat zorgt ervoor dat het beton vlak zal blijven liggen waardoor de ondergrond er in ieder geval zeer netjes bij ligt.

Verdichten is ook zeer belangrijk

Niet alleen de trilplaat wordt gebruikt als hulpmiddel maar ook een trilnaald. Deze trilnaald wordt tijdens het verdichten van het beton vaak gebruikt. Het verdichten van beton zorgt er namelijk voor dat die vervelende luchtbelletjes weggaan. Die luchtbelletjes zijn niet alleen onhandig maar zien er ook niet heel netjes uit. Al deze vaardigheden moeten dus ook uitgevoerd worden door professionals omdat het niet simpele taken zijn. Gelukkig hebben ze in de bouwmarkt dus makkelijkere opties klaarliggen om jouw huis om te bouwen. Zo kun je je vloer een mooie betonnen look geven en je muren bijvoorbeeld verven met kalkverf voor de ultieme brutalistische look!