IPC

Gemakkelijke bevestiging met plaatschroeven

plaatschroeven

Je gebruikt plaatschroeven natuurlijk voor plaatmateriaal. Plaatschroeven zijn gemaakt om het bevestigen te vergemakkelijken. Ze draaien eenvoudig in je plaatmateriaal. Daardoor beschadigen je platen ook niet snel. Net zo eenvoudig als ze in je platen draaien, draai je plaatschroeven ook weer uit je materiaal. Snelle bevestiging en zo min mogelijk schade dus wanneer je de schroeven weer eruit haalt. Je gebruikt plaatschroeven voor verschillende soorten plaatmateriaal. Er zijn zowel zelftappende als zelfborende plaatschroeven. 

plaatschroeven

Zelftappend of zelfborend

Een zelftapper, zo wordt een zelftappende plaatschroef ook wel genoemd, draait in zijn eigen schroefdraad wanneer je hem inschroeft. Zelfborende plaatschroeven hebben een boorpunt waarmee ze zichzelf in het materiaal inboren. Daardoor schroef je een zelfborende plaatschroef gemakkelijker in. Zelftappers worden voornamelijk gebruikt voor industriële toepassingen en dingen als plaatmateriaal en spuitwerk. Zelfborende plaatschroeven worden voornamelijk gebruikt in metaal industriële toepassingen. Zorg dus dat je de juiste plaatschroeven aanschaft voor jouw soort klus. Daarnaast bepaal je welke kop en aandraaiing je nodig hebt. 

Koppen en aandraaiing

Plaatschroeven zijn er met verschillende koppen. Zo zijn er een bolkop, cilinderkop en lenskop bijvoorbeeld beschikbaar. Maar er zijn ook plaatschroeven met een platverzonken kop of een zeskantkop. Daarnaast bepaal je de aandraaivoorziening voor je schroeven. Er zijn PH, PZ, squardrive en zeskant beschikbaar wat aandraaiing betreft. Tot slot moet je natuurlijk de juiste afmetingen hebben voor je schroeven. Ze moeten qua lengte door al je materiaal heen kunnen om je materiaal goed te kunnen bevestigen. Daarnaast moet de diameter niet te groot zijn. De diameter is zowel praktisch als in uitstraling van belang. 

Meer verhalen