IPC

Materiaal soorten voor balkon hekwerken

balkonhek-glas

Naast dat balkonhekwerken zorgen voor veiligheid op het balkon, kan het ook een leuke manier zijn om je huis wat persoonlijker aan te kleden.  Balkonhekwerken blijven lang zitten, en is dus iets duurzaams. Het gaat tientallen jaren mee, en is van grote invloed op het aanzicht van je woning. Je moet wel hebben dat je een goed balkon hekwerk uitkiest. Er zijn veel verschillende soorten hekwerken te koop, daarom moet je goede research doen, en niet iets op de gok kopen. De veiligheid op het balkon heeft te maken met verschillende factoren, bijvoorbeeld de hoogte van het hekwerk, het materiaal maar ook zeker hoe het geplaatst wordt.

De veiligheid van een balkonhekwerk

De veiligheid is de belangrijkste overwegen voor het kiezen van een balkonhekwerk. Wil je  een balkonhek kopen, let dan goed op de volgende dingen. Het hekwerk moet sterk zijn wanneer er bijvoorbeeld iemand op leunt, en ook zodat het niet instort bij een ongeval. Een hekwerk moet voldoen aan de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en hoogte. De meeste bouwvoorschriften vereisen bijvoorbeeld een minimale hoogte van 1 meter, om te voorkomen dat mensen erover heen vallen. Ook bij balkonhekwerken die spijlen hebben, moet er een niet te grote ruimte tussen de spijlen zitten. Anders zou er iemand doorheen kunnen vallen. 

Materiaal

De verschillende soorten materialen zorgen voor wat meer uitzoekwerk, maar wel noodzakelijk. Elk hekwerk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Metalen hekwerken hebben bijvoorbeeld een klassieke uitstraling, en zijn erg duurzaam. Maar wanneer ze niet goed onderhouden worden, kunnen ze gaan roesten. Aluminium hekwerken zijn licht in gewicht, en makkelijk te onderhouden. Het esthetische aanzicht is wellicht iets minder dan andere materialen. Er is ook de mogelijkheid voor glazen panelen. Deze zijn erg modern, bieden maximale lichtinval, maar zijn wat minder geschikt op plaatsen waar het veel en hard waait. Zo moet je dus goed bepalen welk materiaal je gebruikt als balkonhekwerk.