IPC

Newsgroup services: wat kun je hiermee?

Nieuwsgroepen zijn groepen op een eigen netwerk waarmee je heel gemakkelijk bestanden kunt downloaden. Hierbij kun je denken aan muziekbestanden, series en films. Het eigen netwerk waarop deze newsgroup services zich bevinden is Usenet.

Hoe kun je anoniem gebruik maken van newsgroup services?

Het downloaden van films, series en muziekbestanden via newsgroup services is meestal niet legaal. Tegenwoordig kun je ook gepakt en beboet worden door de stichting Brein als je upload in newsgroup services en het lijkt erop dat ze in de toekomst ook mensen die downloaden gaan beboeten. Daarom kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om anoniem in newsgroup services te downloaden. Zo kan niet worden ontdekt dat je in nieuwsgroepen downloadt.

Als je anoniem wilt downloaden via newsgroup services, kun je het beste gebruik maken van een VPN. Downloaden via Usenet is tegenwoordig al redelijk anoniem, omdat dit via SSL verbindingen wordt ondersteund. Echter kunnen overheidspartijen of stichting Brein wel herleiden vanaf welk IP-adres er wordt gedownload, als zij toegang krijgen tot de Usenet servers. Met een VPN kun je wel echt anoniem downloaden via Usenet, aangezien al het internetverkeer dan via een VPN server gaat. Jouw IP-adres zal dan nooit zichtbaar worden, enkel het IP-adres van de VPN-server.