IPC

Sedummatten of sedumcassettes?

4 groendak

In mijn kring krijg ik steeds meer vragen over de populairder wordende sedumdaken. Dit zijn daken met vetplanten erop die bestand zijn tegen hevige weersomstandigheden. Ze isoleren niet alleen goed, maar hebben ook nog eens een langere levensduur. Hier staat nauwelijks onderhoud tegenover, aangezien de plant water vasthoudt en daardoor zichzelf op droge dagen van vocht kan voorzien. Voor veel mensen geeft dit onderhoudsvrije karakter de doorslag om hun geliefde dakpannen te laten vervangen door sedum. Geïnteresseerd in zo’n multifunctioneel dak? Zeer begrijpelijk, je bent dan ook niet de enige. De belangrijkste vraag is alleen of je voor sedummatten of sedumcassettes wil gaan.

De verschillen

Aangezien ik installateur ben van groene daken, krijg ik bijna dagelijks met beide varianten te maken. Het grootste verschil is dat sedumcassettes een soort plantenbakken die zijn die aan elkaar vastgemaakt zitten, terwijl sedummatten vergelijkbaar zijn met grasmatten. Dit maakt dat sedummatten eenvoudig aan te brengen zijn, maar minder geschikt zijn voor bijvoorbeeld schuine daken. Dit komt onder andere doordat matten over het algemeen zwaarder wegen en minder goed op hun plek blijven liggen bij een grote hellingshoek. Een groot voordeel van matten is wel dat je deze eenvoudig op maat kunt laten maken. Bij plantenbakken gaat dat lastiger. Een nadeel van sedumcassettes is dan wel weer dan de stekjes elkaar bij het uitgroeien kunnen beknellen. Daarnaast bloeien vetplanten in cassettes minder lang dan vetplanten in een mat.

Kwestie van smaak

Uiteindelijk is het voornaamste verschil tussen sedummatten en sedumcassettes toch de aanblik. Tenzij je dus een schuin dak hebt waarvoor sedummatten minder geschikt zijn, is het vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Loop gewoon eens rond in de buurt en kijk welke daken er voor jou het meest uitspringen. Vaak kun je van een afstandje al zien of er matten of cassettes zijn gebruikt. Welke je ook kiest, ze zijn in elk geval allebei hartstikke duurzaam!