IPC

Waarom incassokosten in rekening brengen?

Incassokosten berekenen

Als je te maken hebt met klanten die hun facturen niet op tijd betalen brengt dat kosten met zich mee. Na het signaleren dat een factuur niet tijdig is betaald moet er actie worden ondernomen. Er moet eerst een herinnering worden verstuurd, vervolgens aanmaningen en daarna wellicht verdere juridische stappen. De kosten die bij te laat betaalde facturen in rekening mogen worden gebracht zijn wettelijk vastgesteld. Je moet de incassokosten berekenen op basis van het oorspronkelijke factuurbedrag. CBMK heeft hiervoor een handige rekenmodule ontwikkeld. Die toont de netto incassokosten en de incassokosten inclusief BTW.

Incassokosten berekenen

Drempel

Het enige dat moet worden ingevoerd voor het incassokosten berekenen is het factuurbedrag. Wie de rekenmodule van CBMK test, ziet dat de incassokosten bij lage bedragen altijd € 40 zijn. Dit geldt voor facturen tot ongeveer € 260. Bij hogere bedragen lopen de incassokosten op. Dat betekent dat de incassokosten relatief hoog zijn als facturen voor lage bedragen niet op tijd worden betaald. Er zijn klanten, die na het ontvangen van een aanmaning met incassokosten meteen het originele factuurbedrag overmaken. Ze denken op deze manier onder de incassokosten uit te komen. Formeel mag een bedrijf voor die kosten opnieuw een aanmaning sturen.

Slecht betalende klanten ontlopen

Als bedrijf is het goed om de financiële administratie zo in te richten, dat de kans op wanbetalers zo klein mogelijk wordt. Dat kan door vaste procedures te hanteren zodra ontdekt wordt dat facturen niet op tijd zijn voldaan. Een snelle herinnering maant veel klanten ertoe om de factuur meteen te betalen. Om te voorkomen dat je te maken krijgt met notoire wanbetalers kan er bij een aankoop een kredietcheck worden gedaan via CBMK. Zo’n check duurt niet lang en kan een reden zijn om geen producten of diensten aan zo’n klant te leveren.