IPC

Wanneer moet je een tachograaf hebben?

Logo Verizonconnect.com

Er zijn zoveel regels en wetten waar je je aan moet houden, dat het soms lastig is om het overzicht te bewaren. Helemaal wanneer je een eigen bedrijf hebt. Zo moet je in sommige gevallen een tachograaf hebben. Welke gevallen dit zijn en waar je de beste kunt aanschaffen, ontdek je in dit artikel.

Wat doet een tachograaf?

Dit apparaat registreert de rijgegevens van voertuigen. Het gaat dan om de snelheid van het voertuig, de rijtijden en de kilometers die zijn afgelegd. Je gebruikt dit apparaat om ervoor te zorgen dat je chauffeurs zich aan de regels houden van de rij- en rusttijden. Deze wettelijk vastgelegde rusttijden en maximum rijtijden zijn ervoor gemaakt om chauffeurs te beschermen tegen uitputting. Want als een chauffeur uitgeput is, kan hij of zij niet alleen zichzelf, maar ook andere op de weg in gevaar brengen. Zo mag je als chauffeur niet langer rijden dan:

  • 9 uur op een dag
  • 56 uur per week
  • 90 uur per twee weken

Daarnaast moet een chauffeur volgens de Europese regels dagelijks een rusttijd hebben van minstens 11 uur. Dit mag in 2 delen, waarbij de eerste 3 uur ononderbroken moet zijn, het tweede deel ononderbroken 9 uur. Per week moet er 45 opeenvolgende uren gerust zijn, of 24 uur iedere tweede week. Deze rusttijd moet na 6 opeenvolgende werkdagen zijn genomen. Ook moet de chauffeur minstens 45 minuten pauze nemen na vierenhalf uur rijden. Dit mag de chauffeur opsplitsen in 15 minuten en 30 minuten.

De tachograaf zorgt ervoor dat niet alleen werkgevers dit kunnen controleren, maar ook de Inspectie Leefomgeving en Transport. Bij een controle door deze inspectie leest men de gegevens van het apparaat uit. De gegevens blijven gewoon op het apparaat staan, maar nu heeft de inspectie deze ook in hun administratie staan.

Een tachograaf is verplicht voor touringcars en bussen die meer dan acht personen vervoeren, min de chauffeur. Nieuwe vrachtwagens met trailers met een maximumgewicht van 3500 kilo of meer ook. Net als lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer, die na 1 januari 2006 staan ingeschreven.

Waar kun je een tachograaf bestellen?

Nu je weet dat je een tachograaf nodig hebt, is het tijd om te kijken waar je deze het beste kunt bestellen. Verizon Connect biedt de beste oplossingen voor een tachograaf. De meeste voertuigen die zakelijk rondrijden hebben een digitale tachograaf nodig. Hiermee voorkom je forse boetes en problemen. Wanneer je al een volgsysteem van Verizon Connect hebt, is het handig om ook de digitale tachograaf in de telematics van de software te laten integreren. Hiermee kun je niet alleen voldoen aan de eisen van controles. Je ziet namelijk in near real-time of iets verkeerd gaat met de verplichte rij- en rusttijden. Of als je chauffeur per ongeluk vergeten is de bestuurderskaart in de kaartsleuf te stoppen. Dan kun je hem of haar hierop attenderen. Het systeem van Verizon Connect biedt ook dat je op afstand de gegevens kunt downloaden. Dit is handig wanneer het voertuig op pad is. Kijk nu snel op de website van Verizon Connect voor meer informatie.