IPC

Een rieten hoedje kopen

Stro of riet kan worden gebruikt in de constructie of vrijwel elke hoedstijl die we kunnen bedenken. Een rieten hoedje heeft een tijdloze kwaliteit die je aanmoedigt om te genieten van de warme maanden. Behalve dat het onmiskenbare stijlelementen zijn, heeft een zomerhoed van stro ook veel praktische toepassingen. De rand beschermt het gelaat tegen de zon, en de elegant geweven kroon van de stro beschermt de kruin, terwijl hij ook goed geventileerd blijft en je hoofd koel houdt.

Hoe kies je een zonnehoed?

Hier zijn enkele functies die een rieten hoedje moet hebben:

  • Een UPF-classificatie wordt gebruikt om consumenten te laten weten hoe goed een kledingartikel of hoed ultraviolette straling kan blokkeren. Als een kledingstuk of hoed een UPF van 25 heeft, betekent dit dat slechts 1/25e van de UV-straling van de zon zich een weg baant door de stof en op de huid van een persoon. De hoogste UPF-factor is 50 plus.
  • De rand moet breed en lang genoeg zijn om voldoende schaduw te bieden voor het gezicht, de neus en schouders. Je kunt die extra bescherming krijgen met hoeden in emmerstijl met dezelfde rand rondom. Of je kunt kiezen voor een flaphoedhoed met rondom een brede rand
  • Omdat we soms zo zweterig zijn, is het goed als er een hoofdband of zweetband in de hoed is ingebouwd om al het vocht van je voorhoofd te absorberen. Een andere optie is om echt te gaan voor het beste materiaal.

Panama riet als beste keuze

Als het gaat om bescherming, dan ga je voor dicht geweven riet. Dit laat de miste Uv-stralen door. Een goed voorbeeld is een rieten hoedje gemaakt van Panama stro, een Zuid-Amerikaanse, tropische palmachtige plant :de toquilla (ook wel jipijapa of iraca genoemd. Een rieten hoedje wordt ter plekke nog steeds ambachtelijk gemaakt.