IPC

Mannen en hun kennis van auto’s

Velgen en banden

Het is echt een stereotype dat mannen van auto’s houden. Een echte man houdt er van als een auto gromt als je optrekt en daarna flitsend snel op snelheid komt. Een echte man houdt van de ‘goede’ automerken; de dure, glimmende auto’s met een bepaalde vorm. Net zoals bij de meeste stereotypes, zit er een goede kern van waarheid in dit stereotype. Zo zag ik laatst twee mannen met passie voor een auto staan te wijzen. Ik ben nieuwsgierig en dus probeerde ik stiekempjes af te luisteren waar het gesprek over ging. Het ging over bmw velgen.

Een soort mannelijke competitie

Waar ik nog niet eens had gemerkt dat de auto waar ze voor stonden een bmw was, hadden zij het over het type velgen van de auto. Het waren namelijk bmw m performance velgen. Dit was iets heel bijzonders, blijkbaar, en hun tijd waart om het te bespreken. Het leek alsof ze elkaar probeerde te overtreffen in hun kennis over wat er nou bijzonder was aan de velgen en de rest van de auto en al snel kwam ik tot de conclusie dat het gesprek een soort competitie was. Waar ze van een afstandje gewoon een gesprek leken te hebben, waren ze van dichtbij hun mannelijkheid aan het bewijzen.

Waar komt een stereotype vandaan

Het is altijd de vraag of een stereotype iets natuurlijks is of dat het door de maatschappij en samenleving op individuen wordt geschoven. Hebben jongens bijvoorbeeld echt een voorkeur voor auto speeltjes of is dit het geval omdat ze doorhebben dat dit van hen verwacht wordt? Of is dit wellicht ontstaan doordat hun ouders hen al op jonge leeftijd auto speeltjes hebben gegeven en ze dit dus gewend zijn. Ik kan het moeilijk geloven dat iemands mannelijk afhangt van auto’s en zou dus denken dat dit een maatschappelijk construct is. Het is echter zo sterk dat het stereotype vaker dan gedacht tot werkelijkheid komt.