IPC

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

We kennen de scene uit Sneeuwwitje allemaal wel. De hoogmoedige en wat gemene stiefmoeder van Sneeuwwitje vraagt iedere ochtend aan haar sprekende spiegel, “spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land?”. Waarop de spiegel altijd braaf verteld dat zij, de koningin de mooiste van het land is. De stiefmoeder kan het namelijk absoluut niet verdragen dat er iemand anders mooier zou zijn dan zij. Deze vorm van pathologische ijdelheid treft gelukkig niet iedereen die in een spiegel kijkt. Vaak gebruiken we een spiegel zelf voor veel mindere ijdele doeleinden.

Passen en gassen

Veruit de meeste mensen gebruiken een staande passpiegel voor een vrij simpele reden, het samenstellen van een passende outfit voor de dag. We staan bijna elke ochtend wel kort voor de spiegel  om even te kijken wat bij wat past, en of we daarmee voor de dag kunnen verschijnen. Niet iedereen heeft namelijk een pratende spiegel die ons positief toespreekt door te zeggen dat we de mooiste van het land zijn. Sterker nog de meeste van ons zullen zich zeker niet afvragen of we wel de mooiste van het land zijn nog dat proberen na te streven, maar proberen er gewoon netjes en verzorgt uit te zien. Daarom heeft ook bijna elk huishouden wel een staande passpiegel.

Badkamer

Naast het aanpassen van kleding voor de desbetreffende dag, gebruiken we veruit het meest de spiegel in de badkamer. Hier wordt de spiegel gebruikt bij het tanden flossen, make-up aanbrengen of zelfs het uitknijpen van een puist of pukkel. Ja, in zekere zin kun je dit ijdel noemen, maar dan nog zeker niet in de zin van de stiefmoeder van Sneeuwwitje. Het valt misschien beter te beschrijven als een poging tot zelfverbetering, in de zin van het kweken van een zelfverzekerde houding. We willen er immers vooral graag goed bij lopen omdat dit ons een zelfverzekerd gevoel geeft. Dit heeft helemaal niets te maken met ijdelheid, maar gewoon een zeker gevoel van zelfrespect. Dus blijf vooral in jullie spiegels kijken als je daardoor met een beter gevoel de dag begint.