IPC

Tips bij het kiezen van de juiste opleiding

Zit je op de middelbare school en moet je je gaan inschrijven voor een opleiding? Of ben je al werkend en wil je de overstap maken naar een andere baan in een ander vakgebied waar je een opleiding voor nodig hebt? Dan kan het lastig zijn om de juiste opleiding te kiezen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende opleidingen die ook nog eens op verschillende plekken in Nederland worden gegeven. Zo zijn er bijvoorbeeld alleen al op het hbo meer dan 1.100 opleidingen, variërend van lerarenopleiding tot bedrijfskunde. Het is dus lastig om door alle bomen het bos te kunnen blijven zien. Lees daarom verder voor tips die jou helpen met het kiezen van de juiste opleiding. 

Wie ben ik en welke vaardigheden heb ik al?

De eerste stap is om goed na te denken over wat je zelf leuk vindt om te doen in je vrije tijd.  Denk daarna na over in welke dingen je goed bent. Schrijf bij deze stappen op wat je denkt dat jouw sterke en jouw zwakke punten zijn. Als je het lastig vindt om deze dingen te bedenken, dan kan je het ook aan je ouders, vrienden en familie vragen. Vraag hoe ze jou zien, wat zij goede eigenschappen van jou vinden en wat voor soort opleidingen ze bij jou vinden passen. Misschien komen ze wel met een opleiding zoals een ict opleiding waar je zelf nog niet eerder aan hebt gedacht. Ter ondersteuning kan je ook een studiekeuzetest doen. Op basis van jouw interesses en sterke en zwakke punten komt deze test met een aantal studies die bij jou passen. 

Vergelijk opleidingen

Heb je een beeld van de verschillende mogelijkheden die er zijn? Dan kan je op zoek naar de opleidingen die hierbij passen. Je kan verschillende opleidingen opzoeken en kijken wat je tijdens de opleiding gaat doen en welke mogelijkheden er zijn als je van deze opleiding bent afgestudeerd. Als je van de middelbare school komt moet je niet vergeten om te kijken welk profiel en vakken je voor de studie nodig hebt, want je kunt de meeste opleidingen alleen volgen met het juiste profiel. Maak je een carrièreswitch? Kijk dan of er bepaalde vaardigheden zijn waar je al over moet bezitten.  Als je een lijstje hebt met een aantal verschillende opleidingen, dan kun je ze naast elkaar gaan houden om ze te vergelijken. Rangschik ze bijvoorbeeld van de leukste naar minst leuke. Als je hier een idee van hebt, dan kun je kijken op welke onderwijsinstellingen in welke steden ze worden gegeven en wat je van deze steden vindt. 

Open dagen

Als je de opleidingen en studiesteden met elkaar hebt vergeleken, dan is het tijd om kennis te maken met de opleiding en onderwijsinstelling en echt de sfeer te proeven. Dit kan je doen door naar verschillende open dagen te gaan. Tijdens open dagen lopen er allemaal studenten en docenten rond en kan je ze vragen stellen over de opleiding. Vaak worden er van opleidingen ook presentaties gegeven, zodat je er een nog beter beeld bij krijgt. Ook bieden open dagen de ruimte om rond te lopen door het gebouw en te kijken of deze onderwijsinstelling echt bij je past. Als je naar verschillende open dagen bent geweest kan je goed beoordelen welke opleiding je wilt gaan doen en in welke stad.