IPC

Tips bij het verzorgen van huisdieren

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een huisdier, wat natuurlijk erg leuk is. Als je iets meer tijd en ruimte hebt, dan kan het een leuk idee zijn om een hond te nemen. Honden nemen wel veel van je vrije tijd in beslag, doordat je ze vaak moet uitlaten. Als je iets minder tijd hebt of minder thuis bent, dan kan het makkelijker zijn om een kat te nemen. Deze hebben namelijk vaak al genoeg aan een kattenbak en een kattenspeeltje. Welk huisdier je ook besluit te nemen, van cavia tot goudvis, elk huisdier heeft verzorging nodig. Er zijn een aantal dingen die elke huisdier eigenaar zou moeten doen, maar die zeker nog niet altijd gebeuren. In dit artikel lees je de meest handige tips die je kunt gebruiken bij het verzorgen van je huisdieren.

Geef ze genoeg lichamelijke en mentale aandacht

Het ligt er natuurlijk aan welk huisdier je hebt, want een goudvis kan je moeilijk uitlaten, maar de meeste huisdieren hebben wel lichaamsbeweging nodig net zoals jij dat nodig hebt. Gemiddeld heeft een huisdier zo’n 1 uur per dag nodig aan lichaamsbeweging en dat is de minimale hoeveelheid tijd. Wanneer je huisdier genoeg beweegt, zorgt dit op de lange termijn ook voor minder gezondheidsproblemen of gedragsproblemen. Aan het eind van de dag zijn ze lekker moe en zullen ze voor minder onrust zorgen. Je kunt de activiteiten verdelen over de dag. Zo kun je bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond 20 minuten met je hond gaan lopen of spelen met een bal bijvoorbeeld. Katten hebben speciale speeltjes nodig die ze lekker in beweging houdt! Maar dieren hebben ook mentaal aandacht nodig. Je kunt ze bijvoorbeeld trucjes aanleren, waardoor ze scherp blijven.

Goede verzorging van het gebit

Daarnaast is het, net zoals voor mensen, belangrijk om regelmatig de tanden te verzorgen. Een slecht gebit kan namelijk voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Je kunt ze verzorgen door ze bijvoorbeeld regelmatig te poetsen met een speciale borstels gemaakt voor honden, of je kan een speciale tandarts bezoeken die gespecialiseerd is op tanden van dieren. Vaak merk je dat je huisdier een slecht gebit heeft als het bijvoorbeeld slecht eet of een slechte adem heeft. Daarom is gebitsverzorging hond erg belangrijk!

Ga ook naar de dierenarts

Verder is het ook belangrijk om af en toe een dierenarts te bezoeken. Ook huisdieren worden ouder, en ontwikkelingen ouderdomskwaaltjes. Helaas kunnen dieren niet praten en dus niet aangeven of zij ergens pijn hebben. Daarom is het goed om regelmatig een bloedonderzoek te laten verrichten of bijvoorbeeld de gewrichten van je hond of kat te laten checken. Met name als je ziet dat je huisdier wat moeizamer loopt, kan er wat aan de hand zijn. 

Geef je dier liefde

Uiteraard is het belangrijk om je huisdier genoeg aandacht en liefde te geven. Veel huisdieren zijn sociale dieren. Vaak worden zij ook ouder als ze goed worden verzorgd en dus voldoende met ze gespeeld en geknuffeld wordt. Geef je huisdier dus regelmatig een aai over z’n bol of een extra lekkernij.