IPC

Wat is auto exporteren?

wagen verkopen

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om jouw auto te verkopen. Na veel onderzoek en het online aanbieden heb je gemerkt dat jouw auto niet in de smaak valt bij het Nederlandse volk. Gelukkig is er een oplossing, namelijk jouw auto exporteren. Maar wat is dat eigenlijk? Het is mogelijk om jouw auto aan iemand in het buitenland te verkopen omdat de vraag in Nederland te laag is. Dit klinkt stukken lastiger dan het eindig is en gebeurt redelijk vaak. Meestal worden de auto’s geëxporteerd naar Oost-Europa waar een grote vraag is naar tweedehands auto’s. Dit heeft mede te maken met het welbekende virus wat de wereld getroffen heeft. Veel mensen voelen zich veiliger in hun eigen auto dan in het openbaar vervoer. Een ideale kans dus!

Recente cijfers van auto exporteren

Zoals eerder genoemde is is er een stijgende vraag naar auto exporteren. De grote export gaat dus vooral naar Oost-Europa. Zo zijn vooral Polen, Roemenië en Litouwen erg populair. In 2020 alleen werden al zo’n 275.000 auto’s geëxporteerd naar het buitenland. Het overgrote deel van deze geëxporteerde auto’s zijn tussen de 10 en 20 jaar oud en vooral benzine- of dieselauto’s. Volkswagen staat op plek 1 qua geëxporteerde auto’s vanuit Nederland. Wat een belangrijk voordeel is van Nederlandse export auto’s is het feit dat deze redelijk waardevast zijn. Deze auto’s schrijven minder af vergeleken met andere auto’s en zijn dus ideaal voor export wanneer de verkoop in Nederland maar niet wilt lukken.

Hoe werkt de export?

Hoe werkt het dan eigenlijk met de export? Eerst moet je de auto afmelden, de auto wordt dus verwijderd uit het Nederlandse kenteken systeem. Dit gebeurt bij de RDW. Vervolgens ontvang je verschillende documenten van de RDW die je nodig hebt voor de verkoop. Wanneer je al deze documenten in orde hebt kan je op dergelijke platformen jouw auto te koop zetten voor het buitenland. Deze documenten kunnen gebruikt worden bij de verkoop en komen er voor de rest geen nieuwe stappen bij kijken.